"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Сряда, 24/04/24, 10:50 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2009 » Декември » 18 » Относно проведеното заседание за бездомните кучета в Русе
2:58 PM
Относно проведеното заседание за бездомните кучета в Русе

По инициатива на председателя на Комисията за комунални дейности към общинския съвет, на 16.12.2009 г. се проведе дискусия по проблема за бездомните кучета. Поканата за участие беше отправена до  кмета на община Русе, зам.кмета Орлин Лазаров, специалисти от общинска администрация, представители на Ветеринарния съюз в Русе, РВМС, природозащитни организации, граждани и медии.
Управителят на общинския приют прочете справка за дейността на приюта през тази година. Беше представен и снимков материал, показващ ремонтите извършени там.
Срещата приключи без да бъде дадена възможност на Неправителствените организации /НПО/ да запознаят журналистите и гражданството с резултатите от тяхната дейност. От сдружение „Германо-българска помощ за животните” бяха подготвили също снимков материал и информация за дейността на техния приют, но възможност да представят това не се получи.

Единственият приют и кастрационен център на НПО, действуващ на територията на Русе, е този на сдружение "Германо-българска помощ замживотните". Съвместно с  останалите три  организации- "Приятели на
животните", "Грижа и подслон за всеки" и "Амикус" немското дружество работи  за намаляване на популацията на бездомните животни, оказване на  медицинска помощ , задомяване, образователна дейност.
В приюта на немското дружество се полагат грижи за около 300 трайно настанени животни.
През 2008 г. е оказана медицинска помощ на 317 животни (кучета и котки)-малтретирани , прегазени, стреляни, тровени ,болни. За същия период са заловени общо 991 животни, повечето от които са женски. От тях кастрирани и върнати по места са 674 (529 кучета и 145 котки)
Осиновени са общо 107 животни, от които 48 в Германия и 59 в България.

От периода 01.01.2009г. до 15.12.2009 г. е оказана медицинска помощ на 419 животни. 3аловени са общо 1148 животни, като 73 % от тях са женски. От тях кастрирани и върнати по места са 729. Осиновени са общо 141 животни, от които 58 в Германия и 83 в България.
Четирите организации водят образователна и разяснителна кампания  за хуманно отношение към животните, намаляване на популацията, отговорност на собствениците на домашни животни. Във връзка с това със средства на сдруженията са отпечатани и разпространени 10 000 брошури (включително и в други градове), разпространяват се безплатно детски книжки и книги за възрастни. Членовете на сдруженията популяризират осиновителна дейност и намират домове на бездомни животни.  
Издръжката на Германо-българския приют, кастрациите и лечението на животните се осигурват изцяло със средства на дарители от Германия.
Цялата организационна и образователна дейност  се извършва безвъзмездно от членове на сдруженията. Сдруженията не са изразходвали нито една стотинка от парите на данъкоплатците. Въпреки това  неправителствените организации обират негативите  от проблема с бездомните животни. Сякаш никой не успява да разбере, че за да има бездомни животни са виновни хората, които ги изхвърлят на улицата. Докато не се спре първоизточника, проблемът няма да се реши. Вината трябва да се търси в хората, а не в животните, които са продукт на нечия безотговорност. Животните не са виновни , че са на улицата , както не са виновни и изоставените деца в детските домове. Статистиката сочи , че 98% от децата в домовете  си имат родители /т.е са изоставени от тях/ и само 2% са сираци.
Много често в публичното пространство се спекулира със съдбата на хората и на животните като се поставя въпроса  кой е по-важен. Нещата не бива да се смесват и всеки има правото да помага за каквото и на когото сметне за добре.

Искаме да попитаме тези , които поставят така въпроса - А вие направихте ли нещо добро поне за едно същество /било то дете, бездомен човек или бездомно животно/ или гледате бездушно и търсите аудитория, обединена единствено от омразата ?

3а щастие в нашата държата все още има хора, загрижени за съдбата на животните. Животни, които много често отнасят човешката жестокост. А човешката жестокост над по-слабите същества е напълно съзнателна и сякаш няма край. Махатма Ганди - един изключително мъдър индийски активист и политик преди доста години е казал „Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните”.

Хората си изхвърлят и децата, и кучетата. Хората убиват и хора, и животни. Кой е виновен тогава за проблемите?

Прегледи: 519 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz