"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Петък, 29/03/24, 1:25 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2009 » Октомври » 22 » Мъж стреля по бездомно куче, но рани тежко човек
3:23 PM
Мъж стреля по бездомно куче, но рани тежко човек

30-годишен мъж бе прострелян в лицето и бедрото от пловдивчанин, който се опитвал да убие бездомно куче с ловна пушка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.
Инцидентът е станал снощи около 22 часа в двора на сервиз "МАН” край пътя Хасково-Пловдив.
49-годишният пловдивчанин А.Г., който има рибарник в близост до сервиза, е стрелял с незаконно притежавана пушка "ИЖ” по бездомно куче, но улучил погрешка в лицето и лявото бедро 30-годишния Т.П. от село Стойките.
Пострадалият случайно бил в двора на сервиза, тъй като дошъл да вземе от работа брат си - шофьор на товарен автомобил.
Стрелецът е задържан в ареста за 24 часа. Раненият е настанен в болница в тежко състояние. Кучето е било убито, уточниха от полицията.
Междувременно от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи” разпространиха декларация във връзка с последните инциденти, свързани с нападения на кучета над хора.
Трагичният инцидент в с. Сушево, при който петгодишно дете беше нахапано до смърт от домашни кучета, можеше да бъде избегнат, ако институциите следяха стриктно за спазването на законите в страната, твърдят от организацията.
Според Закона за защита на животните категорично се забранява домашните кучета да бъдат пускани без надзор на обществени места, като глобите са доста солени, припомни Явор Гечев от „Четири лапи”, цитиран от БГНЕС.
Задължение на всяка община е да регистрира домашните кучета на своя територия, както и да организира кастрирането на бездомните. За изпълнението на тези предписания трябва да следи Националната ветеринарно-медицинска служба. Според „Четири лапи” обаче службата не е в състояние да изпълнява контролните си функции и поради тази причина законът не работи. С бездействието си на практика НВМС стимулира нарушаването на този закон, като резултатите са налице – няма контрол върху собствениците на домашни животни, което води след себе си редица последици, включително и увеличаване на бездомните животни, заявяват от организацията.

Източник
Прегледи: 581 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz