"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Петък, 26/04/24, 11:21 PM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2010 » Юли » 9 » "Дай лапа" към перничани: Дали Общината не се притесни, че ще решим проблема с популацията? Замислете се!
11:19 AM
"Дай лапа" към перничани: Дали Общината не се притесни, че ще решим проблема с популацията? Замислете се!
Във връзка с промените в кучешкия изолатор в Перник, който вече се стопанисва от други хора, както и по повод множеството коментари в сайта zaPernik.com, от Сдружение "Дай лапа" изпратиха да редакцията подробно писмо. В него природозащитниците разказват за взаимоотношенията си с кмета Росица Янакиева, за старите нови управители на изолатора, за ролята си за овладяване на кучешката популация в града и какво се случва според тях в момента с бездомните кучета. 
Публикуваме писмото в пълния му текст: 

Сдружение за защита на животните "Дай лапа" и фирма "Антик" ООД вече не са стопани на изолатора и не изпълняват програмата за ограничаване на кучешката популация в град Перник. Искаме да уведомим всички граждани на Перник, че не ние залавяме кучетата, които са за обработка и че под думата "обработка" вече не се разбират процедури като залавяне, ваксиниране, кастрация и обезпаразитяване, а "евтаназия" в най- добрия случай. В най- лошия може би гладна смърт или убийство. Вече имаме информация, че се ловува нощем.

Новите стопанисващи изолатора са "старите забравени". Това е новосформирана фирма "ДНС" ООД, чийто управител е студент по ветеринарна медицина. Малко под прикритие е небезизвестният Дамян, син на д-р Людмил Цветков, който от 2002 година до 2007 година е умъртвил над 5000 кучета в Перник и благодарение, на който в града ни има свръхпопулация. Това бе поредното доказателство, че методът е неефективен. Същият Дамян продължи своята дейност и през 2007 година, когато официално "уж" бе сменена фирмата стопанисваща изолатора след конкурс спечелен от фирма "Райс -97" , чийто основен предмет на дейност е търговия с едрогабаритна техника.

През 2008 година броят на кастрираните кучета от фирма "Райс" е 246. Няма евтанизирани животни нито поради агресия, нито в следствие на нелечима болест. Това са официални данни предоставени от Община Перник по наше искане. Неофициалната информация е, че са избивани безконтролно кучета. А КЪДЕ Е РЕЗУЛТАТА ПИТАМЕ НИЕ? 

Въпреки, че в обекта нямаше операционна маса, а за обслужващия персонал можеше да се каже всичко, но не и че има хуманно отношение към животните, въпросната фирма отчиташе кастрации. През 2008 година бе приет Закона за защита на животните, който регламентира реда и начина за работа при ограничаване на кучешката популация, както и защитата и хуманното отношение към животните. Тогава г-жа Янакиева застана зад фирмата изпълнител и защити нейната дейност, въпреки че когато изтече техният договор те изхвърлиха напълно безотговорно останалите налични животни извън обекта, а едно от тях месеци наред бе оставено да умира в тъмна клетка с размери 2 на 2 без храна и вода. И това е деяние на ветеринарен лекар и на студент по ветеринарна медицина, на който днес отново Община Перник му гласува доверие. Това бе състоянието, в което ние открихме случайно изоставеното куче. Това представляват хората, които г-жа Янакиева отново потърси за мръсната работа.

След среща с кмета г-жа Росица Янакиева в началото на 2009 година ни беше отказано категорично да участваме в конкурса като НПО / ЗЗЖ чл.41 ал. (4) Приютите за безстопанствени животни се стопанисват от общините и/или организациите за защита на животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел./ Тогава г-жа Росица Янакиева каза да представим три наши частни фирми, които да бъдат поканени за участие в обществената поръчка.
Така една от нашите предложени фирми - "Антик" ООД през месец май 2009 година спечели обществената поръчка със заложени възможно най- ниски цени на манипулациите и съвместно с "Дай лапа" изпълняваха програмата.

За тази една година дейност ние постигнахме много. Имаме 720 кастрирани животни. Трудът на доктора за кастрацията на 1 куче струваше 13 лева. За тези 13 лева имахме 3 доктори, които се редуваха и работеха в екип по двама. Имахме и двама ловци, единият от които професионалист от София. Реагирахме възможно най- бързо на сигнали, както за пострадали животни, така и за агресивни. Със сигурност има и сигнали, на които не сме успявали да реагираме моментално, но знаехме, че всяка бърза реакция спестява, както възможна агресия от страна на животното, евентуално спасява и живота на самото куче. Самите ние работехме изцяло като доброволци и не само, че не сме взимали, но сме похарчили доста от собствените си средства, време, сили и възможности, за да помагаме на животните. Направихме сайт, обявявахме животните за търсене на домове, направихме контакти с чужди организации, търсехме дарения за изхранване на животните на стационар, тъй като те бяха изцяло на наша издръжка. Община Перник, т.е. данъкоплатците не са дали пари за издръжката на животните на стационар, а само за престоя от 3 дни на 1 кастрирано куче. Разпечатвахме брошури, картички и календари с информационни материали за нашата работа изцяло със средства от дарения.

Нашата дейност, както и предметът на договора с Община Перник основно бе съсредоточен в ограничаване на популацията. С минимални средства искахме да постигнем максимални резултати. Въпреки, че от месец март до месец май не сме получили все още нито един лев от Община Перник, ние съвестно и отговорно продължавахме да изпълняваме своята дейност. Също така отговорно след изтичането на договора ни, ние не изоставихме "нашите" животни, които бяха на стационар, някои прибрани от детски градини и от центъра, а ги взехме с нас и продължаваме да се грижим за тях и да им търсим домове. Най- лесно за нас щеше да е да ги пуснем всичките на центъра, защото те са кастрирани и са собственост на Община Перник.

За съжаление, Управата на града не успя да ни изненада и с новото си назначение. По време на нашата дейност предложихме работа като ловец на въпросния Дамян като смятахме, че като впрегнем уменията му като ловец в нещо градивно бихме могли да променим и отношението му към животните, а и щяхме да имаме допълнителен екип, но интересно защо той отказа. Явно въпросният Дамян не се изкушава от ловене на кучета, а от тяхното убийство. Никой не може да докаже отново какво се случва зад стените на изолатора, който от Кастрационен център се превърна отново в "изолатор", където единствената цел на работещите в него е как да уморят животните по- бързо и възможно най - нехуманно. А странно защо самата община подкрепя това?!

Обръщаме се към всички граждани на Перник и им казваме, че тук не става въпрос само за кучета. Неспазването на законите, които демонстрира Община Перник безнаказано, утре ще засегне и Вас. И с Вас ще се подиграят, и Вас ще Ви излъжат, и за Вас няма да има закони. Както ще избиват кучетата, същото може да се случи и с децата ни и институциите свикнали да не им се търси отговорност пак ще си затварят очите. Запитайте се как се печелят конкурси и обществени поръчки в Перник? Кои са фирмите изпълнители и как управляващите се обогатяват от нашето невежество? Тук не става въпрос за кучета- тук става въпрос за един овчи народ, който най- добре се вписва в картината на управляващите.

За благодарност за нашата работа и безвъзмездната ни помощ като доброволци Община Перник заведе вече 4 дела за ухапвания от граждани срещу нас. Изглежда, че наличието на бездомни кучета в Перник е по наша вина, а не по тяхна, защото общинските служители нищо не направиха за налагането на глоби на нерегистрирани домашни любимци и недобросъвестните стопани продължават да изхвърлят животните си. Надяваме се и собствениците на счупени автомобили и гражданите със счупени крака в следствие на дупките по Перник също да заведат дела срещу Община Перник, която от своя страна да съди фирмите изпълнители на обществени поръчки в тази насока.

Питаме Ви съграждани искате ли да бъдете съучастници в изтребването на още 5000 и още 5000 и още 5000 кучета. Колко по 5000 кучета трябва да загинат заради нашата безотговорност. И колко пари още ще трябва да даваме. Защо смятате, че ще има ефект от избиването им - ще има за кратко и после нов бум- нови изхвърлени и размножени по улиците. И така си осигуряваме работа до живот на възползващите се от това. Кажете кой има по- голям интерес от това да няма кучета по улиците?! Ние, които искаме да няма едно нещастно животно, за да водим нормално съществуване или тези, на които им е все тая дали ще ограничат популацията и дали ще има ухапани стига да има пари? Замислете се.

Дали пък Община Перник не се притесни, че ще решим проблема с кучетата и затова да не поднови нашия договор? Дали наличието на кучета и разприте на обичащи и мразещи животните не отвличат вниманието на гражданите от други по- наболели проблеми в Перник? Замислете се....

"Дай лапа"


Източник

Прегледи: 716 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 5.0/2
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz