"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Вторник, 23/04/24, 5:56 PM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2009 » Август » 22 » "Четири лапи" отново настояват за инкриминиране на жестокостта към животни
3:42 PM
"Четири лапи" отново настояват за инкриминиране на жестокостта към животни

От Фондация „Четири лапи” отново подемат инициатива за промени в Наказателния кодекс на страната, които да предвиждат затвор при проява на особена жестокост към животни, съобщиха от фондацията.                                

Повод за това е инцидентът от столичния кв. „Овча Купел”, при който неизвестни раниха дете и застреляха домашното куче на семейството, докато двете си играели пред блока.                                                              

„Ежедневно в офиса ни постъпват сигнали за издевателства над домашни или бездомни животни, като нерядко при тези случаи има и употреба на оръжие или силно отровни вещества. Нерядко има и пострадали хора,” се казва в писмо на фондацията до министрите на правосъдието и вътрешните работи.

От „Четири лапи” настояват за среща с двамата министри, на която да бъдат обсъдени както промени в Наказателния кодекс, така и начинът, по който неправителствените организации могат да сътрудничат с органите на реда. "Изключително притеснителен е фактът, че се увеличават случаите на особена жестокост към животни, като много рядко те биват разследвани от компетентните органи", каза Дади Ейнарссон, ръководител проекти към българския клон на „Четири лапи”.

„За нас връзката между насилието над животните и насилието над хората отдавна е очевидна, има и много проучвания по този въпрос. Именно затова настояваме за промени в НК, които да предвиждат затвор за убийство или осакатяване на животно. Ще изискаме също така строг контрол при придобиването и използването на огнестрелни оръжия и отровни вещества, както и за пълно разследване на случаите, при които има употреба на такива. Разтревожени сме и от факта, че хората нямат доверие на институциите и се страхуват да подават жалби, както при инцидента в кв. "Овча Купел.”

В началото на 2009г. „Четири лапи” започнаха кампания за инкриминирането на особената жестокост над животните, но тогавашното мнозинство в Народно събрание отхвърли предложените промени в НК.

Източник : dnes.bg

ПОДКРЕПЕТЕ ОНЛАЙН ПЕТИЦИЯТА НА "ЧЕТИРИ ЛАПИ" ЗА ИНКРИМИНИРАНЕТО НА ОСОБЕНАТА ЖЕСТОКОСТ КЪМ ЖИВОТНИ В БЪЛГАРИЯ : ТУК
Прегледи: 538 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz