"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Четвъртък, 25/04/24, 1:54 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2010 » Май » 17 » Българи и граждани от цял свят - срещу Мартин Карбовски
6:03 PM
Българи и граждани от цял свят - срещу Мартин Карбовски
Прессъобщение:
От: Български организации за защита на животните
До: Български медии - печатни и електронни

Две паралелни онлайн петиции срещу предаването на Мартин Карбовски „Отечествен фронт”, излъчено на 15 май 2010 г. по Нова телевизия, текат едновременно в Интернет.

Едната петиция е българска http://bgpetition.com/martin_karbovski/index.html
Другата международна http://www.thepetitionsite.com/1/martin-karbovski-out-of-new-television

В първата до момента са събрани над 500 подписа, а във втората – близо 300 души – до 8 часа тази сутрин. Зад международната петиция застават хора от Австралия, Африка, Америка, Канада, Белгия, Великобритания, Италия, Германия, Испания, Франция, Португалия, Гърция, Мексико, Австрия, Румъния, Украйна, Русия, Сърбия, Словакия, България,  Турция и пр.
Всички те се обединяват срещу нарушенията на етичните норми на поведение, допуснати в предаването на Карбовски.
Сред тях са – отправяне на обидни    квалификации срещу български граждани, внушаване на нетърпимост между хора с различна  гражданска позиция, призоваване към саморазправа и  насилие над животни, подклаждане на недоверие към държавата и нейните институции. В предаването си Карбовски проповядва и подбужда омраза не само към животните, но и към хората, които проявяват хуманно отношение към животните, наречени от Карбовски – кучкари.
В национален ефир българският журналист нарече гражданите идиоти, а тяхната любов към животните – незаконна, неприемлива и отвратителна. Любовта в никакъв случай не може да бъде незаконна и неприемлива , противозаконно и неприемлимо е само насилието, проявено под каквато и да е форма и без значие дали е към хора или към животни.
Организациите в помощ на животните ще сигналиризат  Съвета за електронни медии,  Националната комисия по журналистическа етика  и всички останали държавни институции  за  нарушенията в предавенето на  Карбовски.
Наказателният кодекс  предвижда  отговорност  за обида   нанесена  публично, както и чрез печатно произведение или по друг начин.
Според организациите за защита  на животните в предаването са налице нарушения на: Закона за  защита  на  животните, Закона за радио и телевизия ,  Наказателния кодекс.
„Ние имаме една  гражданска позиция- хуманно отношение към животните,  с което не нарушаваме никакви  правни норми.  Не проповядваме каквото и да е насилие, а напротив- борим се  против него, борим се против каквото и да е форма на насилие”, коментират организациите.
Според засегнатите – някои медии вместо да допринасят за решаване на проблема и да окажат помощ за образоване и възпитаване на гражданите в хуманност,  те работят в обратна посока,  като пряко или косвено подбуждат към насилие и по този начин съзнателно се измества  вниманието  на обществото от същинските  проблеми.
Случаят с предаването на Карбовски от 15 май не е първият. Преди 2 години, в три последователни предавания по Дарик Радио, той призова аудиторията към насилие над животни.
Тогава жалба до Съвета за електронни медии и Комисията по етика в електронните медии срещу предаването „Пропаганда” по Дарик радио  е подадена от фондация   „Четири лапи”.

Цитати от предаването на Мартин Карбовски „Отечествен фронт”, излъчено на 15 май 2010 г. по Нова телевизия.

Карбовски: Направихме тоя филм, заради вас, кучкарите!
Направихме го, защото вашата любов към животните ви, към кучетата ви е
незаконна, неприемлива и отвратителна!
Вие сте тези, които оставяте бездомните кучета зад ъгъла на моята къща....
Вие се криете зад .... зад идиотката идея, че състраданието е нещо, което се
дава само на куче
Карбовски: Ти склонен ли си да отмъщаваш, ако не получиш отмъщение? Държавата няма да ти даде отмъщение!
Карбовски: Не говори за справедливост, а за мъст.
Карбовски: Държавата защитава кучетата и детето ти ще отиде ей така.
Карбовски: Единсвеното е сам да почнеш да трепеш кучетата.
Карбовски: Ако пребиеш онази жена, ще влезеш в затвора, а за кучета едва ли ще влезеш в затвора, не сили мислил за това?  
Карбовски: Ако бащата на Кристиана убие куче, законът ще го преследва повече от педофил.
Карбовски: Вие сте виновни, тези които храните кучетата.
Карбовски: Докато кучката Мима получаваше своите протези в Германия ( забележка от авторите на прессъобщението – кучето Мима още няма протези)
Карбовски: За баба Гена, също без крака, нито помощ, нито личен асистент, нито обезщетение...За баба Гена имаше погребение... как да ви го кажа по друг начин? ..Това е идиотско нещо, случва се с вас идиотите във вашата идиотска страна. Дано кошмарите на баба Гена ви се присъдят, за да разберете къде ви е проблема!
Карбовски: ... Разбрахте ли за 15-годишното момче, което бяга от кучета, пада от мост и го сгазва бял бус? Само да добавя за идиотите пояснение (забележка от авторите на писмото-обръщението е за тези, които хранят кучета на улицата) -вие, кучкарите, ползвате кучетата си като оръжие в омразата си към други хора.

За контакти:

Организация с нестопанска цел  за защита на животните и природата "Гласът на животните"
СНЦ "Грижа и подслон за всеки"
СНЦ "Германо-българска помощ за животните"
СНЦ "Приятели на животните"
СНЦ "Амикус"
Прегледи: 793 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz