"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Събота, 24/02/24, 1:06 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета
КАСТРАЦИЯТА – АКТ НА ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА ЗА ВАШИЯ ЛЮБИМЕЦ 

Какво представлява тя? 

Кастрацията е хирургична операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на вашето куче/коте напълно безболезнено под пълна упойка. При  женските животни се отстраняват яйчниците и матката, а при мъжките тестисите. Манипулацията е безопасна, бърза и изисква минимални грижи в следоперативния период. 

Защо да кастрирам домашния си любимец? 

Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета и котки, е полезна за здравето на Вашия любимец. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си.Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с  възрастта при некастрираните животни. 

Освен това, според чл. 175, ал. 2 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.

Какви са ползите от това да кастрирам домашния си любимец? 

Ето най-често срещаните здравословни проблеми които избягвате кастрирайки кучето или котката си.

  1. Нежелана бременност, както и всички проблеми свързани с грижата и намирането на дом за малките.
  2. Усложнения, които могат да настъпят по време на бремеността, раждането и следродилния период.
  3. Тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край.  
  4. Тумори и цисти на яйчниците и матката.
  5. Тумори на млечните жлези- кастрацията в ранна възраст (преди първо разгонване) намалява вероятността от развитие на мамарни тумори, които в 50% от случаите при кучетата и 90% от случаите при котките са злокачествени и много опасни.
  6. Хиперплазия и/или тумори на простатата. Уголемената простата е една от основните  причини за развитието на перинеална херния.
  7. Тумори на тестисите.
  8. Маркирането през размножителния период със силно зловонно миришеща урина. 
  9. Чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване,  сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни.
  10. Агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния     период когато пазят малките си (майчински инстинкт).

Кога е най-добре да кастрирам своя любимец? 

Дългогодишната практика показва, че колкото по-рано кастрирате Вашия любимец, толкова по-добри са положителните ефекти от манипулацията. Препоръчително е да кастрирате домашния си любимец преди първо разгонване. Новите тенденции, които се базират на дългогодишия опит в редица  кастрационни центрове показват че всяко куче/коте което тежи повече от 1 килограм е подходящо за кастрация.Малките кученца/котенца понасят много по-леко кастрацията в сравнение с възрастните, а следоперативния  възстановителен период е много по-бърз (часове). Самата операция е по-атравматична и почти с нулев риск от усложнения. 

НАЙ-ЧЕСТИТЕ СТРАХОВЕ, ЗАБЛУДИ И МИТОВЕ ОТНОСНО КАСТРАЦИЯТА 

Кучето/котката ми ще затлъстее! Истината е, че животните затлъстяват вследствие на прехранване и/или твърде малко разходки. 

Добре е за домашният ми любимец да роди веднъж! От медицинска гледна точка е точно обратно. Колкото по-рано кастрирате любимеца си, толкова по-здрав и спокоен  ще бъде той. 

Ако си кастрирам кучето, няма да  пази! Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази семейството и/или поверената му територия.  Тези инстинкти са заложени на генетично ниво и не се влияят от половите хормони. Не бъркайте агресията най- вече през размножителния период с пазенето на територия. 

Не искам кучето ми да се чувства по-малко мъжествено или женствено! Кучетата не се разпознават сексуално и нямат его. Те не страдат емоционално от загубатата на половата си индентичност както хората.  

Моят любимец е толкова специален. Искам да си имам бебе точно като него! Домашният любимец е безпорно уникален и много специален за всеки от нас, но дори и професионалистите, които развъждат чистопородни линии, не винаги могат да гарантират и успяват да получат качествата, които искат в едно котило. Понякога може малките да унаследят най-лошото от вашия любимец. Това, че той е невероятен и специален, не означава че и потомството му ще бъде такова.  

Кучето ми е породисто! Кастрацията не променя екстериорните качества на любимеца ви. Породисто или не, то страда от едни и същи здравословни проблеми като другите, а нерядко е и причина за допълване на популацията от бездомни кучета.    

Много ми е скъпо да го кастрирам! Ако погледнете във времето и помислите за всички усложнения, които бихте могли да имате, ако не го кастрирате, ще се уверите че не е никак скъпо. Само грижата по малките ще ви струва повече, да не говорим за здравословните проблеми, които могат да възникнат, и парите, които ще дадете за лечение. 

Ще намеря добър дом за моите бебета! Чували сме го неведнъж. А доколко това е така? Нужно е само да погледнем през прозореца. Ще видим поне едно улично куче от тези, които са намерили "хубав дом”. Те са там благодарение на нашата безотговорност като стопани. Освен това с всяко куче, на което ние намерим дом, обричаме хиляди други на улицата и в кучкарниците да останат БЕЗ ДОМ!  

Кастрацията е здраве и отговорност към всички нас - хората и животните.    

Д-р Антов, Ветеринарна клиника „ Д-р Антов”, www.vetbg.com 

 

БЕЗПЛАТНИ КАСТРАЦИИ

Един от начините всеки да помогне за бързото овладяване на популациите от бездомни животни е като кастрира кучетата или котките, за които се грижи на улицата, в парка, пред блока. В София от няколко години се предлагат безплатни кастрации за бездомни и дворни животни, както и за животни на социално слаби хора. Телефони за връзка: 

- Германо-българска помощ за бездомните животни - приют „Надежда”, кв. „Хладилника” 02/962 42 19

- Немски кастрационен център - Студентски град - ВМФ на ВЛТУ 02/962 17 67

 

В страната Дружество "Германо-българска помощ за бездомните животни" кастрира безплатно в приютите си в Добрич (тел.: 058/601331), Шумен (тел.: 054/866934) и Русе (тел.: 082/841281). 

В общински приют - Русе се кастрират безплатно бездомни животни. Тел : 082/850103

 

Кастрации на ниски цени - София:

- Д-р Надежда Златева, кв. Редута, ул. "Иларион Дагостинов" 21; тел: 870 44 64, моб: 0888 934 509

- Д-р. Димо Димов, кв. Стрелбище, ул. "Нишава" 113 A; тел: 958 8130, моб: 088 841 88 98

- Клиника ИТА ВЕТ, кв. Лозенец, ул.Лозенска планина 14, тел 963 29 65, 0888 710 785, 0888 586 162 

 

Как мога да помогна? 

Най-лесният начин е да съдействате за популяризирането на кастрацията. Можете да го направите като разпечатате нашите плакати и ги разлепите в паркове, градинки и райони, в които има много бездомни или дворни кучета. Изтеглете плакатите от тук:

Формат А4, за София, Добрич, Шумен и Русе

Формат А4, за останалата част от страната

Формат А3, за София, Добрич, Шумен и Русе

Формат А3, за останалата част от страната


Източник


Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz