"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Четвъртък, 28/03/24, 7:23 PM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2010 » Май » 10 » Право на отговор до вестник "Уикенд" по повод статията "Кой ще ме спаси от защитниците на кучета"
3:01 PM
Право на отговор до вестник "Уикенд" по повод статията "Кой ще ме спаси от защитниците на кучета"

До: Г-н Мартин Радославов

Главен редактор на
Вестник „Уикенд”


Уважаеми г-н Главен редактор,

Като се позоваваме на етичния кодекс на българските медии, бихме искали да упражним правото си на отговор във връзка с материал на Ирена Петкова, публикуван в бр.18 (338) от 1-7 май 2010 г. на Вестник „Уикенд”, озаглавен „Кой ще ме спаси от защитниците на кучета?” Изнесената в този материал информацията е с обидно съдържание за всички организации, които работят в помощ на животните в България.

Държим да отбележим, че организациите, които застават зад правото на отговор – СНЦ "Германо-Българска Помощ за Животните", СНЦ „Грижа и подслон за всеки”, СНЦ "Приятели на животните", СНЦ "Амикус", не са съгласни с г-жа Петкова.

В публикацията на Ирена Петкова защитници на животни е изписано в кавички, което е обидно и неетично. Това уронва авторитета на българските организации в помощ на животните и поставя под въпрос дългогодишната им работа.

В публикацията се твърди, че защитниците и любителите на животни не даряват лични средства за приюти, обезпаразитяване, ваксини и прочие неща. Как г-жа Петкова стига до този извод?

В същата публикация г-жа Петкова открито се съмнява в гражданската активност за любителите на животни по отношения на проблеми, свързани с хора. Как г-жа Петкова стига до тези съмнения?

Фактите са следните:

Това, че НПО развиват дейности в помощ на животните, в никакъв случай не означава, че те не работят в помощ на хората.

Това, че НПО развиват дейности в помощ на животните, в никакъв случай не означава, че те не се борят за спокойствието на децата и хората.

Това, че НПО работят в помощ на животните, доказва, че те помагат за добруването на хората.

Приоритетна задача на нашите организации е намаляване на популацията на бездомните животни в общините, в които развиваме дейности - София, Добрич, Русе и Шумен.

Развиваме дейности в помощ на животните, за да може децата и хората да живеят спокойно.

Реализираме кастрационни програми, за да може да се намали популацията на бездомни животни и случаите на ухапани хора от безстопанствени четириноги.

Приоритетна задача на нашите организации е възпитаването на хуманно отношение в подрастващите към животните, тъй като смятаме, че всеки живот е безценен, в това число животни и растения, без които е немислимо да съществуваме като хомосапиенси.

Приоритетна задача на нашите организации е възпитаването на хуманно отношение в подрастващите към животните, защото ако днес застрашените видове животни и растителност са над 16 000, утре могат да бъдат два пъти повече.

Приоритетна задача на нашите организации е възпитаването на хуманно отношение в подрастващите към животните, защото в противен случай съвсем скоро ние ще бъдем изправени пред хуманна криза. Възпитаването на добри човешки същества започва с възпитаването на любов към ближния, любов към природата, любов към животните.  Нарушаването на който е да е от тези фактори, формиращи бъдещите поколения, ще променят съдбата и хода на човечеството в отрицателен план.

Приоритетна задача на нашите организации е борбата за криминализиране на жестоки деяния над животни. И тази борба също е насочена и към хората, защото онзи, който посяга на животно днес, утре може да посегне на дете или човек.

Ние, авторите на този материал,  на първо място сме хора. Хора, които биха застанали както зад кауза за животно, така и зад каузи за деца и хора в неравностойно положение. Бихме застанали и заставаме и зад каузи, свързани с опазването на околната среда.

Гледната точка за подкрепа ,на която и да е от тези каузи е една и съща-висока ценностна система. Зад нея стоят добродетели, като милосърдие, състрадание и загриженост. И тези добродетели не са свързани единствено и само с човека, а с цялата околна среда.

Разликите между нас и цивилизованите страни е тази, че в тях хората се обединяват, а у нас ние се делим на хора и животни, на кучелюбци и кучемразци, на медии и медии и т.н.

Докато се делим по този начин - кучетата ще хапят хората, а хората ще убиват кучетата в България.

В интерес на изясняване на истината, държим да отбележим, че за последните седем години в България са кастрирани над 16 000 кучета в София, Русе, Добрич и Шумен. Цифрите касаят само дейността на СНЦ "Германо-Българска Помощ за Животните".  Организацията е изразходвало над 2 млн евро от 2002 г. насам за стопанисване на четирите си приюта в страната и за реализирането на програми за кастрация на бездомни животни. Всички тези средства не са нито от българската държавна хазна, нито от българските данъкоплатци. Това са средства от немски дарители, които на добра воля заделят средства за решаване на български проблеми.

Няма друго сдружение в България, което да поддържа само четири приюта, както и няма общински приюти с такъв капацитет на работа – над 1500 е общият брой кучета в приютите на сдружението. Ежегодно от приютите на СНЦ "Германо-Българска Помощ за Животните" се осиновяват средно между 200 и 300 кучета в София, Русе, Добрич, Шумен, Германия, Австрия и Швейцария. Средно 50% процента от кастрираните бездомни животни в горепосочените четири общини минават ежегоден последващ контрол. Средно по 300 пострадали бездомните животни на година се лекуват във всеки един от приютите на СНЦ "Германо-Българска Помощ за Животните".

В приютите на сдружението се наемат за гледачи младежи от домовете за деца лишени от родителски грижи.

Дейността на сдружението се подкрепя от СНЦ "Приятели на животните", СНЦ "Амикус", СНЦ „Грижа и подслон за всеки”. И трите неправителствени организации работят с помощта на доброволци, работят със собствени средства, без да разчитат на благотворителност или спонсорство. Организациите работят по съвместен проект за образователна програма в училища и детски градини, под формата на открити уроци, съпроводени с нагледни материали- детски книжки, подаръци-плакати, календари, тениски, брошури.

С уважение,

СНЦ "Германо-Българска Помощ за Животните"

СНЦ „Грижа и подслон за всеки”

СНЦ "Приятели на животните"

СНЦ "Амикус"


Прегледи: 638 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz