"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Петък, 19/04/24, 2:31 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2010 » Май » 15 » Млад мъж преби до смърт кучето Бера
4:29 PM
Млад мъж преби до смърт кучето Бера
Тонка ПЕТРОВА. Пред очите на хората от шуменски блок в кв. „Тракия" на ул. „Кольо Фичето" 10 в празничния ден на 9 май около 18 ч. млад мъж преби до смърт кучето Бера. Очевидци на зверството са били и майки с деца и десетки мъже, които в неделния ден си пиели кафето пред кварталното магазинче срещу блока. Никой обаче не се решил да се намеси, смразени от страх заради лошата слава, която имал техният съсед. Той налагал бездомното животно, за което тук се грижели много хора от блока повече от 10 г., а Бера пък пазела колите на паркинга пред блока. „Беше най-кроткото животно, след кастрацията преди 5-6 години толкова надебеля, че едва се движеше", не спира да плаче оттогава медицинската сестра Виолета, която се грижела за кучето. Нея повикали очевидци на побоя, но когато тя стигнала до стълбищната площадка на третия етаж на съседния вход, където съседът последно помлял пищящото животно, тя заварила Бера да бере душа. Грабнала от къщи китеник и с помощта на няколко деца от блока отнесли кучето в нейната маза до идването на повиканата помощ от Немския кастрационен център в града.


В този момент млада майка от същия блок се обадила пък на полицията, откъдето веднага пратили патрулна кола. От полицейското управление потърсили помощ от общината, а дежурният повикал спешно служител от Немския кастрационен център в града. Тогава със специализирания превоз раненото животно е било откарано в общинския приют. Нищо обаче не е можело да го спаси, издъхнало след 30 минути.

Аутопсията, направена на другия ден от управителя на НКЦ д-р Милен Данков, показала, че вътрешностите на четириногото буквално са били смлени на кайма, защото извергът скачал с двата си крака върху тялото на животното. В коремната кухина са открити 3 литра полусъсирена кръв, разкъсванията на черния дроб и на далака са били фатални и сърцето на животното е спряло.

Мъжът нападнал кучето около 18 часа пред магазина. Грабнал оттам тежка керамична саксия и я запокитил по Бера. После взел метална тръба и я гонил чак до третия етаж на вх. 2, където пищящото животно се мъчело да се спаси и бягало по стъпалата. Там го е стигнал на стълбищната площадка и продължил. Скачал с два крака върху корема на проснатато животно. Детската учителка Влайкова, която живее в същия вход, не се уплашила и се помъчила да го прогони, но той продължил.

Когато полицаите снемали показание от него, той обяснил, че ритнал кучето само един път, защото то го лаело.

„Не може аз да съм го убил, нищо не съм му направил, само два пъти го ритнах", обясни днес пред репортер на вестника мъжът, който работи като общ работник във фирмата, познатата като „дървената борса" на 100-ина метра от НКЦ. „То едва се движеше, сигурно е умряло от старост", отсича младият мъж и сам си противоречи как така кучето, което едва се движело, го е плашело. После добавя: „Айде бе, куче от два ритника умира ли?" Повтаря версията за двата ритника, защото все още не съм му показала протокола от аутопсията. Питам го, защо е продължил да го налага след като то е било паднало и писъците му са се чували в целия блок. „Че то пищеше още, докато го гонех", обяснява мъжът. След като прочита протокола от аутопсията, обаче версията му се сменя. „Поне 100 души се бяха събрали около него, поливаха го с вода да го свестят. Може някой от тях да го е убил?". Отрича да е бил пиян, когато го е бил.

Полицията е започнала разследване по случая, материалите са предадени на районния инспектор, каза говорителят на полицията Десислав Райчинов. Живеещите в блока са се разделили на две. Едните се страхуват от отмъщението на своя съсед, който като се напиел, псувал и заплашвал всички. „Аз вече не излизам пред блока", казва възрастна жена, която води внучето си. „Като се напие, ще убие и човек". Останалите са готови да свидетелстват за зверското убийство. Виолета вече е дала показания в полицията. Хората от блока умуват да направят подписка съседът им да бъде изселен от блока или поне да го предупредат да не ги заплашва. От НКЦ съобщиха, че ще подадат сигнал за зверството в полицията и в прокуратурата. Ако промяната в закона влезе в сила и жестокостта към животните бъде инкриминирана, извършителят на зверския побой може да бъде осъден до 5 г. затвор.

Другият четириног бездомник пред блока е кучето Мурджо. И той е тук от много години. След убийството на Бера се крие под колите. Излиза само, когато го повика мъжът, който се грижи за него.

Това е втори случай на жестоко убийство на куче в Шумен за последния месец. На 30 април в кв. „Херсон", на метри от автобусната спирка на бул. „Велики Преслав" в района на „Сити център" пред входа на блок N 15 от упор в главата с боен пистолет е застреляно куче. Смъртта е настъпила веднага, а кръвта стигнала чак до средата на булеварда. Смразяващата картина са видели децата, които отивали на училище и граждани, които чакали на автобусната спирка. Трупът е лежал там, докато го прибрали служители на НКЦ по сигнал на дежурния от общината. Аутопсията на д-р Данков е показала, че причината за смъртта е силна кръвозагуба и прекъсване на гръбначния мозък, защото куршумът е заседнал в мускулатурата между 3-ти и 4-ти шиен прешлен. Намерените осколъчни фрагменти от куршума също ще бъдат предадени на полицията, за да се разбере от какво оръжие са произведени. Стреляно е било в пределите на града, по един от най-оживените булеварди. Според двете жени, подали сигнала в НКЦ, кучето живеело пред блока от години и било кротко. В този блок живеят пенсионирани военни, които притежават бойни пистолети, но кой е извършителят още не е ясно.

Източник
Прегледи: 729 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz