"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Петък, 29/03/24, 4:19 AM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2009 » Юни » 5 » Как се наказва убийството на 45 кучета ?
9:26 PM
Как се наказва убийството на 45 кучета ?

В края на месец април 2009 г.  австрийска организация за защита на животните „Тирхилфе Зюден – Австрия” откри  45 трупа на кучета, пъхнати в контейнери на територията на Общинския зоопарк в Хасково, на чиято територия се намира и техния изолатор за безстопанствени животни. Бил е подаден сигнал до РВМС и до полицията. 
„ В контейнерите освен разлагащите се трупове на кучетата открихме копита и стомашно съдържание от едри преживни животни, което ни кара да подозираме, че на територията на зоопарка се извършва незаконна кланична дейност. В сеновал също на територията на зоопарка открихме клетки, където са били държани животните и множество опаковки от ветеринарномедицински препарати, използвани за умъртвяване, част от които за забранени за употреба. За нас това е достатъчно доказателство, че общината продължава незаконно да избива скитащите кучета.” - разказала д-р Светлана Димитрова, представител на австрийската организация.
Били са открити и все още живи кучета, затворени в клетки, без храна и вода , а из между тях - разложени трупове.
Според наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на Хасково, приета с решение №263 от 26.02.2005 на Общински съвет - Хасково , раздел V, чл. 13 гласи " Уловът на безстопанствени кучета се извършва ежедневно. Залавянето и транспортирането до изолатора се извършва по начин, който причинява минимални физически и душевни страдания на животните, като се използват упойващи вещества, приложени дистанционно чрез инжекция. На всяко животно, настанено в изолатора, се осигурява достатъчно място за обитаване, движение, храна, вода и грижи, които отговарят на нуждите му. Всяко животно се вписва в регистъра на приюта. "

В началото на 2009 г. от фондация "Четири лапи" също са били подадени сигнали и жалби за други нарушения в Хасковския зоопарк, била е извършена проверка и са констатирани груби нарушения на Закона за защита на животните. Въпреки това от РВМС - Хасково не са били наложени никакви санкции на управителя и ветеринарен лекар д-р Ясен Стайков.
Пред медиите д-р Стайков е заявил, че кучетата са били прибрани след жалби на граждани от Хасково, които се оплакали, че животните са агресивни. Според Закона за защита на животните, могат да се евтаназират само доказано агресивни животни или неизлечимо болни такива. Евтаназирането на малките кутрета, той обяснил с факта, че "нямало да оцелеят " .  Друг е въпросът кой и как преценява, че дадено куче е агресивно. Нека не зaбравяме и факта, че според някои хора, всяко куче, което лае е агресивно.
Оказа се, че избиването на бездомни кучета в Хасково не е новост. Общинският им изолатор е бил затворен в края на 2008-ма година, но въпреки това е продължил своята дейност. Не разполагал с помещение за ветеринарно-медицински манипулации и всички животни са били евтаназирани на двора, пред очите на посетители.
СНЦ "Грижа и подслон за всеки" също изказа писмено възмущението си от тези варварщини ( повече информация може да се види в раздел Документи/Жалби )

Към дата 20.05.2009 г. според информация от haskovo.net шефът на РВМС - Хасково е съобщил, че предстои наказателно постановление за глобата от 100 лева да бъде връчена на д-р Стайков за извършената незаконна евтаназия.



Толкова ли струва страданието на невинни животни ?

Прегледи: 739 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz