"Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните"
Махатма Ганди


          Събота, 20/04/24, 12:25 PM         •Ако желаете да коментирате новини,статии и да се включите във форума, регистрирайте се

           
Меню

Търсачка

Архив Новини

Анкета

Начало » 2010 » Февруари » 9 » 63% от българите са срещу убийството на бездомни животни
2:48 PM
63% от българите са срещу убийството на бездомни животни

Противно на очакванията, че българите са жестоки към животните извън техния дом, социологическо проучване на МБМД сочи, че 2/3 от хората подкрепят хуманното решаване на проблема. 27% от анкетираните държат уличните котки и кучета да се убиват.

Близо две трети от сънародниците ни подкрепят хуманните методи за намаляване на броя на бездомните животни. Това показват данните от проучване на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД, извършено по поръчка на българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи”, съобщи за BNEWS Явор Гечев от организацията.

Според социологическото проучване 33.5 % от българите се обявяват за кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и връщане по места на скитащите кучета и котки. За тяхното прибиране в приюти застават 30 %  от анкетираните. Само 27 на сто от българите се показват егоистично жестоки с твърдото си убеждение, че бездомните трябва да бъдат убивани.

Данните от изследването на МБМД показват още, че 56,2 % от хората вярват, че вината за това да има по улиците безстопанствени животни, носят техните собственици, които често изоставят своите домашни любимци. 47,9 % от запитаните хора обвиняват и общините, защото нямат адекватна и последователна политика по въпроса.


Резултатът от проучването ясно показва, че обществото ни вече е готово да приеме хуманния подход при решаването на този дългогодишен и наболял проблем, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”.

„За съжаление обаче, макар този подход да е заложен и в Закона за защита на животните, общините масово отказват да го прилагат.”, каза природозащитникът. По думите му липсва и контрол от страна на държавата при прилагането на законовите разпоредби, като досега почти няма санкционирана община.

От „Четири лапи” са готови безвъзмездно да помогнат на онези общини, които имат желание да прилагат препоръчваните от Световната здравна организация и българското законодателство мерки за овладяване на популацията от безстопанствени животни, коментира д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” на фондацията.

Фондацията планира 16 кастрационни кампании в различни краища на страната, като по този начин ще бъдат обработени най-малко 2000 бездомни животни.

От понеделник екипът от специалисти на „Четири лапи” работи в гр. Бобов дол, където наскоро беше открит и малък общински кастрационен център. За първите пет дни, въпреки снега и трудните зимни условия, са били обработени повече от 70 улични кучета и котки.

Източник
Прегледи: 583 |Добавено от: Admin | РейтинГ: 0.0/0
Общо коментари: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright "Грижа и подслон за всеки" © 2024 - Използването на снимки и материали от този сайт става с изричното позоваване на източника.
  Hosted by uCoz